Nya varor - Frakt endast 49 kr !

MIA LARSSON JEWELRY

Mia Larsson
Smyckesdesigner Mia Larsson 

 

Mia Larsson är Stockholms-baserad smyckesdesigner som använder sig av bland annat återvunnet silver och snäckskal i sitt skapande. Hållbarhet ligger i fokus på smyckena Mia tillverkar då hon använder organiska och återanvända material. Snäck- och ostronskalen som används i smyckena skänks av vänner och restauranger.

Var finner du din inspiration?

Jag finner mest inspirationen i materialet, snäckan, skalet själv. Det finns så oändliga sätt att variera och arbeta med formen på skalet och silver, hur de kombineras och var på kroppen de bärs. Stark fascination och inspiration är att den mjuka lilla mollusken skapar dessa fantastiska material omkring sig själva, som ett skydd mot inkräktare. Det är för mig ett av de stora mysterierna och underverken hur naturen gör och kan göra dessa avancerade former och komplicerade material. Det är ett material som forskats kring då det både är starkt och ändå elastiskt bestående av kalk och en slags polymer. Jag älskar havet, jag är uppvuxen på somrarna vid Kattegatt därav älskar jag att simma och dyka under vattnet.

Vad är din relation till konsthistorien?

Konsthistorien är en bra fond, en grund att ha med sig och kunna orientera sig kring eftersom jag i mina utbildningar läst mycket konsthistoria och konstfilosofi på Konstfack och Universitetet. Att konsten är ett avtryck för de idéerna och tankar från dess samtid gillar jag att läsa och höra om. I min design är det nog ändå mest, minimalister och arte povera, land-art som direkt påverkar.  Där materialens olika konstellationer och placeringar i rummet påverkar uttrycket - i mitt fall kroppen, är för mig fascinerade och känns i magen. Någon teoretiker som jag inte minns säger ju att minimalism är performativt för att den förhåller sig till ett rum och en åskådare. Smycket är också performativt. Material, form som förhåller sig till placering, bärare, rum och åskådare. Kroppen är ju också ett rum, arkitektur.

Vem skapar du dina smycken för?

Ingen och alla. Tycker det är kul att så många olika människor, åldrar och nationaliteter tycker om att bära dem. Jag hoppas ju att det är en empatisk, fördomsfri människa som värnar om naturen och hållbarhet. 

 

Halsband designat av Mia Larsson

I Sven-Harrys museibutik hittar smycken designade av Mia Larsson, bl.a. örhängen och halsband .

Mia Larsson Jewlery